Internet Security : Norton vs McAfee vs Kaspersky?  

Im' planning to buy Internet Security Software from internet but I'm not sure which one the best and value for money. Since I'm always using internet banking and other online payment channel, I need my connection to be more secure.

So, my choice:

Internet Security Suite 2008

  • Offers 10-in-1 essential prevention and protection for your identity, PC, and online experience.
  • Advises you about unsafe websites using McAfee SiteAdvisor’s proprietary website safety ratings.
  • Security service that continuously and automatically updates with the latest software and threat security data to all your PCs.
  • Easily add and manage security for multiple PCs in your home.
  • Protects your online experience so you can surf the Web, shop, bank, e-mail and instant message safely and securely.
  • Backs Up & Restores Files. Automated back-up and one-click restore to protect your photos, music and important files.
  • Improves your PC health by cleaning clutter off your computer.
  • Enhanced and streamlined security performs faster and requires less of your computer’s resources than previous versions.

PRICE : RM175.00 per year


Norton Internet Security 2008
  • Spyware protection: detects and eliminates spyware
  • Removes viruses and Internet worms automatically
  • Anti virus security: protects email and instant messaging from viruses
  • Protects against hackers
  • Blocks identity theft by phishing Web sites
  • Improved performance delivers faster starts and scans.
  • One click access to expert support.
  • Network security monitoring helps protect your wireless network.
  • Norton Identity Safe delivers enhanced identity theft protection.
  • Works quietly in the background.
  • Prevents virus-infected emails from spreading
  • Rootkit detection searches underneath the operating system using patented technology
  • Includes protection updates and new product features as available throughout the renewable service period ***
  • On-going Protection option automatically renews your subscription ****
PRICE : RM189 per year


Kaspersky® Internet Security 7.0
  • Integrated protection from all Internet threats
  • Integrated antivirus protection: 1) Hourly automated database updates, 2) Preliminary behavior analysis, 3) On-going behavior analysis.
  • Real-time scanning for email, Internet traffic and files
  • Personal firewall with an IDS / IPS system.
  • Protection from leaks of confidential data.
  • Parental Control.
  • Protection from spam and phishing
  • Automatic database updates
PRICE : RM200 per year


Another FREE software to protect my PC:

+ AVG Anti-Virus Free Edition Download here
+ Ad-Adware 2007 Download here
+ ZoneAlarm Firewall Download here

so, any comment??

Another more choice:

use Trial Kaspersky 30 days
+ Trial Norton
30 days
+ Trial McAfee
30 days
+ Tren Micro
30 days

so, I can get 120 days for FREE....anymore?? haha

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Anakku dapat No 3  

Along aka Fatihah mengambil hadiah...


ni plak rakaman video persembahan nasyid...


Dengan penuh bangga aku mengucapkan TAHNIAH kpd anak sulongku FAIZATUL FATIHAH kerana dapat la jugak no 3. Sebenarnya target no 1, tp byk sgt open house raya masa exam dia tu, tak nampak plak dia study...biasa la bebudak.

BTW, ni result dia:
- BM 100% (A)
- Pra IT 96% (A)
- BI 100% (A)
- Math 86% (A)
- Sains 96% (A)
- P. Islam 100% (A)
- Penulisan 98% (A)

TAHNIAH dari babah, usaha lagi dan lagi...biar dapat 100% semua. Nanti babah bawak gi Cameron Highland yerk. (tp mak dorang ajak pegi Pulau Manukan...uhuhuuu)

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

How To Speed Up Your PC  

All-in-one Utility

Advanced WindowsCare Professional

Advanced WindowsCare Professional provides an Always-On, Automated and All-In-One PC Care Service with anti-spyware and adware, privacy protection, performance tune-ups, and system junk clean. With "install it and forget it" feature, it works automatically and quietly in the background on your computer, constantly keeps your computer safe, error-free and running at top speed.


Compression Tool

WinRAR 20% Discount

The fastest compression even faster! WinRAR is a powerful archiver and archive manager. RAR files can usually compress content 8 to 30 percent better than ZIP files. Main features are strong compression, processing of non-RAR archives, long filename support, self-extracting archives and more...


Disk Defragment

IObit SmartDefrag Free!

Disk fragmentation is generally main cause of slow and unstable PC performance. IObit SmartDefrag helps defrag your hard drive most efficiently. With "Install it and forget it" feature, IObit SmartDefrag works automatically and quietly in the background on your PC, keeping your hard disk running at its speediest. Slow down, freeze-ups and crashes will be a thing of the past.


Spyware Removal

Ad-Aware 2007 Free Free!

Depending upon only one spyware removal tool is risky. So IObit recommends Ad-Aware 2007 Free, the most popular and venerable antispyware program, and not surprisingly, it continues to meet the high standards that Ad-Aware is known for. Long considered the grandfather of antispyware programs, Ad-Aware 2007 Free keeps getting better and beats many paid antispyware programs.


Real-time Antivirus

AVG Anti-Virus Free Edition Free!

AVG Free Edition is the well-known antivirus protection tool. AVG Free is available free of charge to home users for the life of the product. Rapid virus database updates are available for the lifetime of the product, thereby providing the high level of detection capability that millions of users around the world trust to protect their computers. AVG Free is easy to use and will not slow your system down.


Windows Firewall

ZoneAlarm Free!

ZoneAlarm is designed to protect your DSL- or cable-connected PC from hackers. This program includes four interlocking security services: a firewall, an application control, an Internet lock, and Zones. Monitoring both inbound and outbound traffic to your computer, this free firewall provides excellent protection for the average PC user. Select which programs can access the Net, or block all traffic completely when you're away from your machine.

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Kenangan SMKA Tok Jiring 1990 - 1994  





Ni la sekolah menengah aku start form 1 - 5. Sekolah aku nih kira antara sekolah terbaik la kat Terengganu. Ingat aku masa SPM 94, skolah aku antara 3 terbaik bersama dgn SM Sains Sultan Mahmud (SESMA) dan SM Sains Dungun. Takat MRSM tu korek idung je la...wargkaka.

BTW, bukan nak bangga sgt pon, tp yg penting aku nak ucap terima kasih byk kat para guru, ustaz, cikgu-cikgi yg mengajar aku jadi manusia sebenar. Jasa kalian tidakku lupakan....

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Kenduri BERSIH @ Istana Negara  

tgk gambar yg aku amik...





rakaman video aku..


klik for more videos


Kali ini aku beraya di depan Istana Negara sempena Himpunan Aman Bersih pada 10 November 2007. Himpunan Aman BERSIH ini bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong (Sultan Mizan kesayangku...)untuk mendesak PRU12 yg lebih bersih. Klik utk baca apa itu BERSIH?

Aku pon tatau la brp org yg hadir, korang tengok sendiri gambar dan video yang aku amik.

Tp dalam byk2 'kenduri' yg aku terlibat, demo ini yg paling tersusun. Pihak penganjur juga menyediakan pasukan khas untuk memantau keselamatan dan juga trafik. Berita TV3 mengucapkan tahniah kpd 4000 anggota keselamatan kerana berjaya mengawal keadaan, tp sebenarnya dorang byk duduk lepak bawah pokok jer. Yang byk mengawal keadaan ialah pasukan Unit Amal (berpakaian seragam merah), dan para peserta yg berdisiplin. Tahniah.

Cuma berlaku kekecohan di Masjid Jamek. Aku takde kat situ, sbb aku dah sampai kat Istana. Tp yg turut ditangkap 2 orang sahabatku Ustaz Ridzuan dan Wan Zul. Sebenarnya tak lah kecoh, cuma pihak polis dan FRU cuba menghalang orang ramai dengan semburan gas dan air pemedih mata. Biasa la keje FRU mmg nak sembur jer. Dah memang arahan pihak atas utk halang Himpunan Aman Bersih ni. Tp bagus jugak FRU sembur, at least kita tau la jugak sape yg buat kecoh dulu...

Sekali lagi tahniah kpd pihak penganjur kerana berjaya menganjurkan Himpunan Aman Bersih dengan selamat. Cuma aku kecewa, media dan TV takut nak siar cerita sebenar, biasa la Malayais kan negara demokrasi terpimpin....haha.

Takat ni dulu, kang blog aku plak kena ban plak....hehe

ps: digicam aku x bw bwk, takut kena rampas ngan polis...ni pakai henpon buruk :)

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Masjid Kristal, Terengganu  




Lihat Gambat 360 Masjid Kristal dr Pulau Duyung

Maksud sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a :

Bahawasanya Rasulullah saw. bersabda: "Tidak berlaku (terjadi) hari qiamat sehingga umatku bermegah-megah (dengan binaan) masjid."

Keterangan
Di antara tanda hampirnya hari qiamat, ialah umat Islam berbangga dan bermegah-megah dengan masjid yang mereka bina. Masing-masing negara berbangga dan merasa megah dengan bangunan masjid. Perhatian mereka hanya kepada keindahan masjid sahaja, tidak kepada pengisian masjid dengan ibadat dan solat berjamaah. Banyak masjid-masjid yang indah, besar dan cantik, tetapi yang datang bersembahyang di dalamnya hanya segelintir manusia sahaja.

Masjid Kristal adalah sebuah masjid yang dibina di sebuah pulau yang dikenali sebagai Pulau Wan Man. Ianya merupakan satu juzuk dari himpunan yang dinamakan Taman Tamaddun Islam. Menelan belanja kira-kira RM250 juta. Pembinaannya diserahkan kepada Patrick Lim.

Setakat ni tiada penghuni di pulau ni dan spesis yang tinggal di sini pada ketika ini adalah bewok (biawak) dan kera.

Kalau Idris Jusoh memberi alasan perobohan Masjid Desa Makmur Kijal kerana tiada penghuni pun di situ, maka masjid kristal itu sendiri didiami oleh bewak dan kera menjadi alasan ianya layak dibina.

Apa pun alasannya projek masjid kristal ini adalah bertujuan:-
- Untuk pelancongan.
- Untuk mewujudkan projek kepada Patrick Lim (dengan habuan)
- Untuk bermegah-megah.

Lalu kita renungkan dengan hadith yang tertera di atas....

Di manakah kita.........."

di petik dr BuletinOnline.Net
gambar n video: dah tentu digicam buruk aku....

komen aku: motif utama masjid ni dibina bukan utk menjadi tempat solat, dan pulau ni memang takde penghuni pon. tiada jambatan, dan aku rasa mungkin ada perkhidmatan bot utk hantar orang bersolat di situ bila masjid tu siap nanti. patrick lim n kroni jugak yg untung. apa kata ketua audit negara?? hehe

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

MsjBok Raya @ My House  


Lihat Album Penuh


Dah 2 minggu baru nak update. Geng MsjBox beraya di rumahku, antara yg turut memeriahkan majlis.

1. shai
2. sheda n 2 girlz
3. umie
4. azkam n fren
5. retna n kiki (sempat dgr sore jek)

asalnya dorang nak dtg ari sabtu 27/11, tp kensel lak. penat kitorang masak spesial tau....tp sik baik tetamu tak penah putus kat umah aku. so, hari ahad dorang datang, makan mi goreng je la, tp mi goreng spesial udang RM16 hinggit sekilo...hehe

retna n kiki sesat ntah padang besar ke bukit kayu hitam ke mana tah aku tatau. aku call soh dorang patah balik tp degil nak ikut jalan sendiri (masa tu kiki yg jwb call). kan dah sesat...padan muka. haha.

ni la sejarah beratus org dtg umah aku, dorang la pemecah rekod...muahaha. (err 100 ++ ada kot, sejak aku pindah sini...hehe)

btw, next time korang jgn serik dtg lagi....ada rezeki aku renovate lanskap laman umah aku special utk korang, err sape nak sponsor??

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Raya @ Empangan Tasik Kenyir  



Ni pon lg satu, hari raya gi tasik kenyir, sebenarnya ni program raya bersama keluarga, saja release tensen. bukan jauh sgt pon, saja pegi makan nasik jek bersama famili, pastu pusing2 amik gambar....

Cadang nak pegi naik bot, tp sbb cuaca kureng sesuai, pastu nak mandi air terjun, tp air terjun sejuk giler, so kensel...

mandi kat tasik?? hah nak mampos....kedalaman purata tasik ni menurut pegawai bertugas ialah 300 kaki (90 meter) dan ada sesetengah tempat yg mencecah 4000 kaki @ lebih 1 kilometer dalam....ada branik??

lihat gambar mandi-manda tasik tenyir tahun 2006 di sini

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Raya @ Pantai Batu Burok  



apakejadahnyer hari raya pon lepak pantai....hehe. ni sebenarnya dah lepas ziarah rumah saudara, so lepak la kat pantai. maklum la, kat kl mana de pantai...yg ada pon pantai hill park yg hampesh, so sesekali balik ganu, apa lagi....mandi lauuuut

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Kerja Kosong Terkini...