Harga Minyak Turun RM2.20??  

Tahukan anda harga pasaran dunia sudah turun?

Bloomberg melaporkan harga minyak pada 29 Julai 2008, ialah sekitar USD122 / RM398 se tong.

Semasa Pak Lah mengumumkan kenaikan minyak pada 4 Jun 2008, harga minyak dunia ialah USD149 / RM486 se tong iaitu RM3.00 seliter. Kerajaan menjanjikan subsidi 30 sen daripada harga pasaran iaitu RM2.70 seperti yg kita bayar hari ini.

Berapakah harga 1 liter petrol dunia sekarang??

Secara mudah 1 tong minyak bersamaan 159 liter. Jika harga minyak ialah USD122 atau RM398 se tong, Maka harga minyak dunia sekarang ialah:

RM2.50 (tanpa subsidi)
RM2.20 (dengan subsidi)

So??

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Demam + Ruam  

sian angah huda...tak penah tertido atas sofa..

mak aih ubat....sik baik aku tak susun mcm KLCC.

Anak aku kena demam + ruam. Saspen gak takut denggi...tp alhamdulillah. Tak pe la, hari ni cuti ngaji Iqra'...esok sambung k. Ni gilir tiga2 orang demam pas sorang-sorang ikut syif.

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Manggis aka Buoh Stor  

Ni buah manggis @ stor dlm bahasa ganu....

ps: hehe betul la, rupenyer buwoh sto, lama doh duduk luar negeri dok ingat setarang bhs nenek moyang... uhuhuuu

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

My Izali's Family 'Keluarga Impian'  

Ni la kot 'keluarga impian' aku akan datang yg diluluskan oleh 'jamaah kabinet'..hehe. Insya Allah mohon dimurahkan rezeki...

Kena tag dari mama shay, sonot dia sbb baru dapat baby yg comel bernama aimi. mana tau comey?? ye la..baby semua comey...haha. Tp dia TAG keluarga sedia ada, cuma aku gatal tambah 'keluarga impian' yg berderet tu....

Btw, ramai orang tanya apa makna 'izali' @ 'izalifa'? IZALI ni gabungan nama aku dan wife IZA + LI, manakala IZALIFA adalah gabungan nama aku, wife dan anak2 IZA+LI+FA. Nama anak2 aku semua bermula dgn FA, iaitu FAizatul Fatihah, FAizatul Huda, FAiz Irfan. Dan bakal anak2 aku yg akan lahir insya Allah akan bernama Faiz..jika lelaki atau Faizatul..jika perempuan.

ps: Sayang, cukup ke anak 8 orang?? mcm sikit jek....hehe

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Pokok 'Herba' Misai Kucing  

Kenapa nama dia Misai Kucing, bukan misai rimau??

Pokok Misai Kucing dikatakan mujarab utk mengubati penyakit darah tinggi. Byk sekali produk-produk dlm pasaran berasaskan pokok herba ni. Sekarang, pokok ni begitu banyak dijual di nursery2 dengan harga RM15-RM20.

Untuk pengidap penyakit darah tinggi, ambil daunnya dan dikeringkan. Daun yang kering direndam ke dalam air panas dan diminum spt air teh. Setakat ini aku tak pernah cuba, sbb aku mengidap darah rendah, tak pasal2 plak aku masuk spital kalo minum...

Sumber : dari ibu mertuaku...hehe

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Ikan Haruan Masak Gulai Daun Kesom  

gulp...meleleh air liur beb

Even dah ada wireless kat rumah aku, makin malas aku updek blog. uhuhuuuu. Tp tak pe la, zaman krisis makanan ni aku post one of my most favorite dish, Ikan Haruan Masak Gulai Daun Kesom.

Korang jangan cari jenis makanan ni kat restoran memana, sbb mmg sahih tak jumpa. Bukan apa, sbb ikan haruan ni salah satu spesis ikan 'darat' yang terancam dan memang sukar didapati dalam pasaran, kerana jarang diternak secara komersial. Kalau ada pon, harganya agak mahal. Tapi sesiapa tinggal di kawasan sawah, amat beruntung sbb ikan ini mmg byk di area sawah padi.

Kedua, masakan Gulai Daun Kesom ni hanya glamer di Terengganu. Cara memasaknya sama spt gulai kari biasa, cuma ditambah dgn daun kesom. Aku sanggup membayar harga yg mahal menikmati hidangan ini, sbb aku tak biasa bergelumang dalam sawah...haha

ps: kata malas update blog, sekali update, panjang lak entry....uhuhuu

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Debat Minyak : Apa Penyelesaiannya??  


Semalam aku melihat siaran ulangan Debat Khas pada pukul 1 pagi di Astro Awani. Aku tidak mahu membuat sebarang ulasan panjang, cuma apa yg boleh aku simpulkan, debat ini lebih bertujuan utk MENCARI SERIBU ALASAN DARIPADA MENCARI SATU PENYELESAIAN untuk mengurangkan penderitaan rakyat. Tiada pemenang dan tiada pengalah, sbb harga minyak akan terus kekal. Rakyat akan terus 'menikmati' kadar inflasi yang akan terus meningkat.


Baca rumusan penuh debat =>

RUMUSAN, hujah DSAI

* Pakatan Rakyat akan turunkan minyak keesokannya sebanyak RM0.50, sebaik sahaja Putrajaya diambil alih.
* Maka sejumlah RM5 Billion diperlukan untuk menampungnya.
* Angka ini dapat diperolehi melalui RM2 Billion hasil review semula perjanjian TNB dengan IPP
* Ketirisan, kebocoran subsidi diesel RM700 juta
* RM 170 juta, projek pemberian khas kepada kroni pembesar UMNO, Teras Kimia
* RM1 Billion, diambil dari sumbangan dividen khas Petronas2008 kepada kerajaan sebanyak RM 6 Billion.
* Maka selesailah masaalah

LAIN – LAIN HAL

* Pengerusi TNB, tahun 90-an, Tan Sri Dr Ani Arof, meletak jawatan kerana TIDAK BERSETUJU dengan syarat dan terma perjanjian diantara IPP dengan TNB yang berat sebelah, yang merugikan TNB.
* Kenaikan minyak sebanyak RM0.78 yang dumumkan baru – baru ini mirip ‚PRISKRIPSI’ IMF.
* Adakah kerajaan UMNO/BN telah mengambil nasihat IMF, bagi menghukum rakyat Malaysia yang telah menolak UMNO/BN ?
* Malaysia akan menjadi NET IMPORTER pada tahun 2015, sekiranya pengeluaran Petronas adalah pada tahap sekarang, dan tidak ada telaga baru ditemui.

AHMAD SHABERY

* Maaf tidak ada fakta dikemukakan dan sepanjang perdebatan tersebut tidak ada angka – angka diperolehi, serta hujah dan ulasan yang diberikan tidak bersangkutan dengan tajuk iaitu „ HARI INI MEMERINTAH, ESOK HARGA MINYAK DITURUNKAN“
* Hanya serangan peribadi yang diutarakan, seperti fitnah tentang demostrasi baling, melawan Tun Razak, Melawan TDM,
* Semua jawapan yang dikemukakan oleh beliau adalah tidak menepati soalan yang dikemukakan

TAMBAHAN SIKIT

* Panel Tan Sri Dr Nordin Kardi

Soalan yang dikemukakan agak janggal, iaitu cuba untuk TIDAK mengaitkan IPP dengan tajuk debat. Tangkas dipancung oleh DSAI. Ini memalukan taraf seorang Naib Canselor bagi sebuah universiti yang ternama di negara ini.


Ada tuduhan sedikit masa dulu, katanya adaNaib Canselor sebuah universiti di Malaysia yang menciplak tajuk presentasi ilmiah. Siapakah dia itu ?

* Zukifli Sulong

Soalan yang ditanya sangat bernas, iaitu soal penjimatan minyak hasil kenaikan tahun 2006 sebanyak R0.30 sebanyak RM4.13 Billion, hanya dibelanjakan sekitar RM700 juta sahaja. Bakinya ke mana pergi ?Begitu juga kewarasan kerajaan untuk membelanjakan sebanyak RM13 Billion, yang bakal dijimatkan, hasil kerajaan UMNO/BN menaikkan minyak sebanyak RM0.78 baru – baru ini. Ke manakah wang sebanyak itu akan dibelanjakan ?

NOTA

* DSAI akan bertanding dalam pilihanraya kecil, dalam masa se singkat – singkatnya
* Adakah di Permatang Pauh ?

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Sejambak Bunga Mawar di Hari Lahir Isteriku Tercinta  

2 Dozen Red Roses 'Virginia'

Vanilla Chocolate Cake

Hari ini merupakan Hari Lahir Isteriku yang ke 31. Tiada apa yg aku berikan kpd isteriku, kecuali sejambak bunga ros 24 kuntum Virginia dan coklat Ferrero Rocher yg aku order dari www.blooming.com.my dan dihantar ke sekolahnya sebagai kejutan.

Selamat hari lahir buat isteriku terchenta, semoga dimurahkan rezeki serta dipanjangkan umur. Semoga keluarga bahagia yg kita miliki kekal berpanjangan dunia dan akhirat. Amiin. Cuma abang teringin nak baby lagi, boleh sayang?? hehe

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Homemade Chicken Chop  


Zaman-zaman gawat & krisis ni kena la kontrol bajet skit kalo nak makan luar. So kalo nak makan western food kena la wat sendirik. Tatau resepi wife aku amik mana, tapi tak kisah la janji sedap. 2 pinggan gak abes. Tapi kat kedai, ciken chop ada timun ke?? hehe

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Family Day @ Pantai Indah Seaview Resort, Kuala Selangor  




Saksikan keindahan Pantai Seaview Resort

Ucapan perasmian oleh YB Dr Dzulkifli Ahmad - Ahli Parlimen Kuala Selangor

Sesi fotografi sebelum pulang.

Pd 28-29 Jun 2008 lepas kami menyertai Hari Keluarga anjuran PAS Cawangan Shah Alam 2, Bandar Puncak Alam yang diadakan di Pantai Seaview Resort, Kuala Selangor. Program 2 hari 1 malam itu dirasmikan oleh YB Dr Zulkifli Ahmad selaku Ahli Parlimen Kuala Selangor. Antara acara menarik ialah BBQ dan sukaneka.

Cerita tentang Pantai Indah Seaview Resort, resort ni menawarkan penginapan apartment 3 bilik dengan harga serendah RM100. Apa yang aku suka selain swimming pool, ialah keindahan kawasan sekeliling. Ini kerana resort ni terletak menghadap laut dan ditepi kuala sungai. Walaupun tidak setanding dengan kawasan pantai lain spt Cherating, Pulau Pangkor, dan Terengganu, tapi dengan lokasi lebih kurang 15 minit dari Bandar Klang ianya amat berbaloi. Sila lihat video di atas.

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Hari Malang Yang Terubat  

Hari ni aku ke pejabat pos untuk renew roadtax kereta aku. Awal pagi aku dah sampai Pos besar Shah Alam, tp rupanya pejabat pos penuh dengan manusia yang beratur menagih subsidi minyak yang dirampas penyangak wang rakyat.

Selalunya roadtax renewal di pejabat memakan masa 10-15 tapi memakan sejam lebih. Amat malang sistem JPJ pulak down. Bayangkan aku sejam lebih menunggu. So, aku ke bank 'adik Dato' Seri Najib Tun Razak' untuk withdraw komisen Adsense sbyk USD156.76 (dlm RM505.25).

Kemudian aku ke Pejabat Pos Kelana Jaya dengan harapan sistem JPJ kembali normal. Alhamdulillah sistem dah ok, tapi no giliran menunjukan ada lagi 100++ yang menunggu giliran.

Tapi nasibku agak baik, kerana ada seorang pelanggan berbangsa cina menawarkan utk renew sekali dengan dia walaupun tidak kenal. Ni pun gara2 aku yang peramah bersembang dengan dia sambil menunggu giliran. Thanks a lot Lim for ur help.

Hatiku terubat lagi, apabila renew roadtax aku layak menerima 'wang ehsan' secara tunai sbyk RM625.00 atau RM1.70 sehari yg kononnya dikatakan rebet petrol. Tapi adakah RM1.70 cukup utk menampung kenaikan harga barang keperluan harian sekarang?? Pernah aku lunch nasik berlauk ayam berharga RM9. Tu baru lunch belum lagi pampers, susu anak, serta bil-bil yang lain. Bil letrik pun turut naik.

Tapi aku masih beryukur kerana sekurangnya aku bekerja sendiri, aku masih mampu menghadapinya. Tapi bagaimana nasib orang yang bergaji RM1000 sebulan??? Kalau takat pak guard, tukang sapu, cleaner yg bergaji RM400 macamana???

Wahai Pak-pak Menteri, korang yang bergaji RM50 ribu sebulan (tidak termasuk elaun ahli lembaga pengarah), lesen-lesen kontraktor yang korang sapu, serta side-side income melalui proxy yang dilantik, sanggup ke korang tido lena dalam banglo mewah melihat rakyat menderita??? Apa jenis manusia korang nih....

Tapi hatiku sedikit terubat dengan jawapan korang...UBAH GAYA HIDUP!!! Ya betul...

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Gaji CEO TNB RM1,107,280,00???  

Gaji CEO TNB RM1,107,280,00???

Apa terer sgt CEO TNB nih hingga layak terima gaji sebegitu rupa?? Aku tidak akan HALALkan sebarang kenaikan tarif letrik yang akan aku bayar kepada TNB. TNB milik rakyat dan kembalikan hak rakyat...

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Konspirasi Datuk Seri Anwar Ibrahim : Sape Liwat Sape??  




Kenyataan pertama Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas laporan polis oleh Saiful Bukhari.


Aku sebenarnya tergelak bila dengar berita ini. Bukan apa, politik Malaysia ni dan jadi macam cerita kartun. Tak abis lagi dengan isu minyak naik, barang naik, krisis makanan, tambahan pula tarif letrik akan naik 1 Julai ni (dikala CEO TNB menikmati gaji RM90k sebulan sekarang) pastu timbul plak isu nih.

Aku pun tak ambil tau sangat, tapi ramai kawan2 + client yang tanya aku pasal kes ni smp YM aku jadi macam hotline, so terpaksa la aku buat sikit research meliwat secara rambang. Takde la susah sgt, baca history mamat hensem tu, latar belakang dia pastu tgk youtube kenyataan pak-pak menteri, tgk artikel berkaitan, call member aku kat parlimen, ahli politik dan bla2....

Aku bukanlah nak disclose hasil pencarian aku tuh, korang carilah jawapan sendiri sama ada betul atau tak benda ni. Bak kata Nabil....lu pk la sendiri.

Cuma aku tertarik satu kenyataan sorang menteri bahawa Malaysia negara demokrasi dan kerajaan tidak pernah menghalang karier mana-mana ahli politik. Kalo ni memang kenyataan tipu la oleh seorang bergelar menteri. Rasanya semua dah tau amalan cantas mencantas dalam dunia politik nih, dari berebut ketua cawangan smp ke peringkat pusat. Contoh byk sgt, tak larat nak cerita.

So, aku tak hairan lah kalo wujud konspirasi nih ke atas DSAI, sbb dia bukan mangsa pertama cuma cara yang berbeza. Teringat tahun 1998 dulu, masa tu aku masih student, DSAI dicantas oleh TDM sendiri. Tapi sekarang ni setelah siasatan terperinci, semua tuduhan digugurkan. Bukan cantas ke tuh??

Cuma pendapat aku, ni isu klimaks dan penentu untuk siapa akan jadi pemenang, Pak Lah vs DSAI. Berdasarkan sumber yang rapat dengan aku dan boleh dipercayai, chance utk Pakatan Rakyat menerajui Kerajaan Persekutuan amatlah besar, dan dengan isu ini Pak Lah berpeluang utk menghalang.

Sekarang ni ibarat DSAI akan mengambil sepakan penalti dan Pak Lah sebagai penjaga gol. Gol atau tidak kita tunggu dan lihat, even Bekham, Ronaldo pun miss penalti, ye tak?

{read more}
Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

Kerja Kosong Terkini...