Aku Anak Terengganu : 10,000 Sambut Sultan Mizan  





Bangga aku jadi anak Terengganu, walaupun menetap dan bekerja di Selangor...hehe. Nak baca lagi berita dan gambar....klik
Sambutan Luar Biasa – Tuanku Terharu! PDF Cetak E-mail
Ditulis oleh SM Noor
Saturday, 29 March 2008
The image “http://buletinonline.net/images/berita2/luarbiasa2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Kuala Terengganu, 29 Mac – Keberangkatan pulang Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, Yang Dipertuan Agong dan Sultan Terengganu ke negeri Terengganu diberikan sambutan luar biasa oleh rakyat jelata yang datang dari segenap pelusuk. Pesawat khas yang membawa Tuanku mendarat sekitar jam 10.00 pagi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Semua orang kenamaan dan VIP kelihatan telah memasuki terminal eksklusif yang belum dinamakan lagi, kerana seluruh

terminal masih dalam pembinaan

The image “http://buletinonline.net/images/berita2/luarbiasa1.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Diantara mereka adalah pemimpin PAS termasuk Dato’ Wan Mutalib Embong, Dato’ Tengku Hasan Tengku Omar dan Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.

Rakyat berdiri di kiri kanan jalan sejauh tidak kurang dari 5km, telah menunggu seawal jam 7.00 pagi, berasa lega apabila pintu terminal ekskusif di buka dan Tuan Ku Mizan muncul disambut dengan laungan takbir dan Daulat Tuanku.

Rakyat Terengganu hari ini benar-benar telah mencipta sejarah, berduyun-duyun menyambut keberangkatan pulang Tuanku,The image “http://buletinonline.net/images/berita2/luarbiasa3.gif” cannot be displayed, because it contains errors. setelah Tuanku menggunakan kebijaksanaan melalui wakilnya Majlis Penasihat Pemangku Raja(MPPR), menyelesaikan kemelut pelantikan Menteri Besar Terengganu.

Pelantikan Ahmad Said pada 22hb Mac sekaligus mengenepikan Idris Jusoh, mendapat sokongan rakyat. walaupun Ahmad sendiri tidak mendapat sokongan dari rakan-rakan seperjuangannya didalam UMNO.

Majlis penerimaan watikah pelantikan Ahmad pada pagi 23hb Mac telah diboikot dan dibantah oleh Geng 23 ADUN UMNO/BN Terengganu yang diketuai oleh Rosol Wahid, Setiausaha Perhubungan UMNO Terengganu.

Tidak cukup dengan menghantar nota bantahan yang ditandatangani oleh Geng 23, penyokong-penyokong taksub Idris Jusoh dan UMNO Terengganu telah mengadakan perhimpunan haram dan menaikkan kain rentang yang telah menghina Institusi Beraja.

Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru awal-awal lagi menegaskan melalui kenyataannya kepada media, PAS menyokong keputusan MPPR melantik sesiapa saja sebagai MB Terengganu, namun bukan menyokong individu yang dilantik secara peribadiThe image “http://buletinonline.net/images/berita2/luarbiasa6.gif” cannot be displayed, because it contains errors..

Kenyataan Presiden disokong oleh Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Mustafa Ali yang mengajak rakyat berdiri teguh dibelakang Tuanku dan MPPR, mempertahankan Institusi Raja Berpelembagaan.

Presiden UMNO Abdullah Ahmad Badawi yang telah mengeluarkan watikah pelantikan kepada Idris Jusoh membuat kenyataan mengatakan pelantikan Ahmad Said adalah bertentangan dengan perlembagaan, sekaligus menolak titah Tuanku dan istana Terengganu.

The image “http://buletinonline.net/images/berita2/luarbiasai5.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Namun akhirnya Perdana Menteri itu tunduk dan meyedari bahawa kuasa UMNO tidak berupaya melampaui kuasa Sultan dan mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 27hb Mac, akhirnya memperakui pelantikan Ahmad Said.

Kemelut pelantikan MB Terengganu telah berlanjutan sejak pembatalan majlis angkat sumpah MB pada 10hb Mac disebabkan oleh kemurkaan Tuanku dan pihak istana Terengganu yang tidak perkenan kepada Idris Jusoh.

Dianggarkan lebih 10,000 orang telah menyambut keberangkatan pulang Tuanku Sultan Mizan hasil usaha kesedaran rakyat yang dibangkitkan oleh gabungan pertubuhan bukan kerajaan(NGO), MAMPAT disokong oleh beberapa Alumni sekolah-sekolah sekitar Kuala Terengganu serta beberapa pertubuhan lain termasuk Pertubuhan Kebajikan Penduduk Pulau Duyung(Pekeduy).

Lensa Buletin Online sempat merakamkan wajah Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, berubah kerana terharu menerima sambutan luar biasa yang tidak pernah berlaku sejak Tuanku ditabalkan menjadi Sultan Terengganu pada 4hab Mac,1999



10,000 Sambut Yang di-Pertuan Agong Di LTSM, Idris Jusoh Tidak Kelihatan

KUALA TERENGGANU, 29 Mac (Bernama) -- Kira-kira 10,000 rakyat Terengganu menyambut keberangkatan pulang Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini pagi ini.

Mereka tiba seawal 7.30 pagi, membawa bersama sepanduk dan bendera kuning bagi menunjukkan sokongan padu mereka terhadap baginda yang juga Sultan Terengganu, berkumpul di luar bangunan terminal.

The image “http://buletinonline.net/images/berita2/tuankupulang2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Sebahagian besar berbaris di sepanjang jalan menuju ke lapangan terbang itu, sejauh kira-kira 1km.

Laungan "Daulat Tuanku" bergema di lapangan terbang itu sebaik sahaja pesawat khas yang membawa baginda mendarat di LTSM pada kira-kira pukul 10 pagi.

Tuanku Mizan diiringi oleh Yang Di-Pertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman dalam penerbangan dari Kuala Lumpur.

Kebarangkatan pulang baginda disambut oleh anggota MPPR Tengku Sri Laksamana Raja Tengku Sulaiman Sultan Ismail, Menteri Besar Datuk Ahmad Said, para anggota Dewan Undangan Negeri (Adun), ketua-ketua jabatan dan pegawai kanan kerajaan negeri Terengganu.

Bekas Menteri Besar Datuk Seri Idris Jusoh, yang juga Adun Jerteh, tidak kelihatan di lapangan terbang itu.
The image “http://buletinonline.net/images/berita2/tuankupulang3.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
Bacaan doa selamat diadakan sejurus selepas Tuanku Mizan berangkat tiba.

Semasa manaiki kereta untuk berangkat meninggalkan lapangan terbang itu, baginda berkenan bersalaman dengan beberapa orang yang berbaris di sepanjang jalan itu.

Baginda berangkat pulang ke negeri ini untuk menyertai FEI/ISN/EAM-Malaysia Endurance Circuit 2008 di Terengganu International Endurance Park, Lembah Bidong, Setiu, yang akan bermula pada pukul 4 petang ini.

Setengah jam sebelum itu Pemangku Sultan Terengganu Tengku Muhammad Ismail tiba di lapangan terbang itu dengan pesawat khas lain dengan diiringi seorang lagi anggota MPPR iaitu bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Abdul Kadir Sulaiman.

Tengku Muhammad Ismail menunggu ketibaan ayahanda baginda di bilik khas di LTSM sebelum berangkat menuju ke istana.The image “http://buletinonline.net/images/berita2/luarbiasa7.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Majlis sambutan keberangkatan pulang Tuanku Mizan, dianjurkan oleh Majlis Permuafakatan Rakyat Terengganu (Mampat) bagi menyatakan sokongan tidak berbelah-bahagi rakyat terhadap baginda.

Dua hari lepas, Mampat telah mengadakan kempen menggumpul tandatangan rakyat sebagai tanda taat setia mereka kepada Sultan Terengganu.

Rakyat negeri ini juga memasang riben kuning pada kenderaan masing-masing bagi memperlihatkan sokongan terhadap baginda.

Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

7 comments

  • yori vt  
    2:48 PM

    yuwie... dapat dolarr dapat teman... apalagi coba?




    Masih ingat gak 3 - 4 tahun yang lalu rame2 saling ngajak untuk join Friendster.
    Di hampir semua milis yg aku ikutin pada seru saling ngajak untuk join dan saling add.
    Kemudian muncul Multiply tapi waktu muncul gak gitu rame. Pada dapet invitation untuk join tapi gak semua orang mau.
    Itu duluwwwww saat MP belon ngetop, sekarang?
    Siapa sih yg gak punya account MP hare geneeee?
    Yg dulu ogah main di MP skarang pada join . Yg dulu teman2 di blogger/ blogspot dan wordpress gak mau join MP krn (dulu) dedengkotnya blogger bilang MP itu bukan blog. Saat itu para Blogger banyak yg nunut himbauan ini dan ogah join MP. Tapi orang2 tsb sekarang pada join juga, bahkan sang dedengkot blogger punya akun jg di MP.



    Trend baru di pertengahan tahun 2007: Yuwie.
    Yuwie ini formatnya sama dengan myspace dan friendster. Bedanya ikut Yuwie bisa dapet duit.
    Gimana bisa?
    Sama halnya dgn friendster, MP, myspace dll di webpagenya khan muncul iklan2 baik iklan google adsense, adbrite dan iklan lainnya. Nah duit hasil iklan2 itu sebagian buat yg punya Yuwie, sbgn lagi dibagi ke member Yuwie. Pembagian duitnya berdasarkan page views. Semakin tinggi page views smakin byk persentase duit yg dibagi ke member. Page view ini terhitung saat :
    * kita maupun orang lain membuka site kita,
    * kita maupun orang lain melihat blog kita
    * kita maupun orang lain melihat photo2 kita yg di set utk publik (ada jg photo yg di set utk private saja),
    * kita maupun orang lain melihat Yuwie layout (hasil kreasi kita) yang kita share.
    * kita maupun orang lain melihat contact / teman2 kita
    * kita melakukan kegiatan2 upload photo, upload blog, mengirimkan pesan (pm) ke contact / teman lain, menulis komentar, melakukan rating profile teman lain, dll.

    PEMBAYARAN : ada 2 pilihan yaitu lewat paypal atau menerima check (sistemnya sama dengan yg dipakai oleh google adsense, GAK ADA NANYA ACCOUNT KITA, GAK ADA NANYA DATA KARTU KREDIT)

    Gak pengen duit? Iya gak papa, tetap ikutan aja buat fun.
    Sangsi apa bener Yuwie bakal bayar ato gak?
    * Menurut aku jika Yuwie gak bayar berarti yg rugi adalah Yuwie sendiri, krn jika member gak percaya lagi dengan Yuwie akibat gak dibayar maka Yuwie akan segera mati suri hehehe. Untuk apa juga Yuwie owner merintis Yuwie dengan pertumbuhan yang sangat pesat (rata2 1000 s/d 2500 member yg bergabung tiap hari) dan membiarkannya tewas dengan sukses karena ingkar janji?

    * Scenario paling buruk Yuwie gak bayar menurut aku itupun gak masalah, tetap OK untuk join Yuwie toh waktu kita join MP, friendster, dll kita gak nanya ini kita dibayar ato gak ya? ya khan ? Jadi kenapa gak dicoba, toh GRATIS ini.

    Aku baru main Yuwie 4 mingguan sekarang ketagihan. Kenapa?
    Yg main di Yuwie dari ragam tingkat umur dari abg sampe kakek nenek. Aku ketemu seorg nenek udah tua (ye iyelah, namanya juga nenek heheheh), baru kenal internet tapi semangat gaulnya tinggi jek. Terus komunitasnya multicultural banget. Ada suasana berbeda dengan yg ada di Multiply maupun blogspot. Baru main 4 mingguan temenku udah 1100 orang. Yang aku liat orang Indonesianya banyakan dari orang2 yang main di friendster, yang dari multiply baru dikitttttttt banget bisa diitung dgn jari.

    Pengen ikutan ? Ikuti langkah berikut :
    * Klik di sini (http://ww4.yuwie.com/yuwie.asp?r=517529)
    * page yg kebuka setelah klik ada org yg jelaskan how Yuwie works, penjelasan tentang Yuwie. Dengarkan saja atau kalo mau langsung ya klik sign up* setelah klik sign up, kebuka page dgn form, isi form dgn lengkap, jangan lupa centang kotak "I accept Yuwie term of service and privacy policy", Untuk 5 digit zip code isi aja dengan kode post.Setelah data lengkap terus klik next.

    * page yg kebuka berikutnya ada kata kira2 gini : You Were Referred By: yori vt This can not be changed!!! Make sure it is correct!!! bla bla bla .... cek semua data yg sdh diisi, kalo bener datanya klik next, kalo salah dikoreksi. Di page yg ada itu jangan lupa isi verify chararters di kotak yg tersedia (sebaiknya klik dulu kata2 "If you are visually impaired, click here to hear the characters spoken) Dengarkan huruf2 yang disebutkan terus isi hurufnya di kotak yang tersedia. Klik Next. Sdh akan muncul Congratulations bla2 terus silakan upload photo utk jadi headshot.

    * Yuwie akan mengirimkan imel ke alamat imel yg dipakai utk mendaftar. Buka imel tsb dan klik link yg diberikan untuk mengaktifkan account. Selanjutnya bisa invite teman, ganti layout, ngisi blog, photo, dll.

    * Klik control panel, terus klik settings (tanda atur settingan profile untuk public, terus bisa terima comment dari public, dll. Silakan diliat kalo ada yg gak jelas silakan tanyakan.
    Selamat bergaul sambil menghasilkan dollar, salam sukses !!!

  • Kasawari  
    12:13 PM

    Daulat Tuanku..

    Patik juga berbangga menjadi rakyat Malaysia yang mempunyai Yang Dipertuan Agong seperti Tuanku..

    Sembah patik harap diampun.

  • izali  
    1:58 PM

    Man,

    Bodek nak jadi MB ke?? warkakaka...

  • Faiza alih  
    5:19 PM

    sultan mizan zainal abidin adalah bodoh-bodoh, gazali bin datuk harris salleh (anak datuk harris salleh iaitu bekas ketua menteri sabah))berkata bahawa sultan mizan zainal abidin adalah bodoh-bodoh dan selalu kena buli semasa belajar diluar negeri dahulu,dan gazali bin datuk harris jadi bodyguard yang tak berbayar,siapa yang lebih bodogh sebenarnya?
    gazali harris berkata dia teman sebilik dengan sultan mizan zainal abidin sultan dari terengganu ketika mereka belajar diluar negara dahulu,dan gazali bin harris selalu ceritakan hal tersebut kepada semua kawan-kawan yang dia jumpa yang mengenali sultan mizan termasuk hassan ismail iaitu orang kanan tengku ismail su terengganu.
    gazali bin harris sebenarnya adalah seperti anjing suruhan dimata saya,anjing suruhan yang tak berbayar.

  • Anonymous  
    10:25 PM

    kredyt na samochod
    odwiedź następną stronę poprzez kliknięcie w ten odnośnik
    pożyczka 10 tys bez bik
    pożyczki pozabankowe
    kredyty pozabankowe oferty
    pożyczki pozabankowe 5000
    zobaczysz więcej odwiedzając ten adres

  • Anonymous  
    4:51 AM

    kredyty dla
    kredyt bez bik
    witryna www do zobaczenia tutaj
    pożyczki bez bik
    pożyczki bez bik
    szybki pożyczki bez bik
    pożyczki bez bik bydgoszcz

  • Anonymous  
    5:43 AM

    pozyczka na tak
    kredyt bez bik na umowę cywilno-prawną
    pożyczki pozabankowe
    pożyczki bez bik w anglii
    pożyczki bez bik
    kredyty pozabankowe włocławek
    pożyczka bez dochodu

Post a Comment

Kerja Kosong Terkini...