Cuti-cuti Malaysia : Batu Pahat & Ayer Hitam, Johor  

1. Dataran Penggaram, Batu Pahat



Kalau cuti Tahun Baru Cina tahun lepas kami pegi ke Aquaria KLCC (gambar di sini), baru2 ni kami pegi ke Batu Pahat dan Ayer Hitam, Johor. Destinasi ni bukan lah destinasi idamanku utk pegi melancong tp atas urusan bisnes di Parit Raja.

Perjalanan kami sebenarnya tak rancang, so aku tak la booking hotel, kira gamble jek. Smp kat Batu Pahat, kami pon mencari hotel atau mana2 rumah tumpangan untuk menginap.

Hampir 5-6 bijik hotel gak aku cari, tp semua full house. Last2 aku smp ke Hotel Katerina. Aku tatau pon tu hotel Chua Soi Lek, tp sik baik penuh...haha. Tp aku cukup respek dengan kehospitalitian mamat receiptionist tu. Dia yang tolong call hotel yg kosong tp gagal. Tp dia tak putus asa, dia bagi aku tolong fotostatkan senarai hotel kat Batu Pahat dengan peta sekali.

Nasib kami baik dengan hanya satu panggilan, kami dapat booking Hotel Novo Park kat area situ gak. Dengan bayaran RM113, kami dpt 1 bilik kecik (baby suite...ekeke), aku rasa besar lagi bilik anak aku. Tp syukur, dapat familiku tumpang berehat.

Misi malam tu diteruskan dgn cari makanan dan lepak di Dataran Penggaram, Batu Pahat. Then balik mandi n tido.

2. Pusat Pasu dan Kraftangan Ayer Hitam


Kalo berkenan, klik gambar, print pastu tunjuk kat tuan kedai...hehe




Selepas solat Jumaat dan makan di rumah sahabatku di Ayer HItam, kami ke pusat jualan pasu dan barangan kraftangan di Ayer Hitam. Barangan agak murah, tp aku standby RM150 je dlm poket...sbb aku tau kalo aku withdraw lebih, terlebih plak terbang dari poket aku...haha

Pukul 6.00 ptg bertolak dr Tol Ayer Hitam dan tiba di Tol Jelutong, Shah Alam pada pukul 8.05 utk bersolat. Tak lah jauh sangat, Ayer Hitam - Shah Alam dlm 2 jam lebih jek.

Subscribe Latest Update via Email!!
AddThis Social Bookmark Button

15 comments

  • Reez  
    12:43 PM

    Huh???

    Cuti2 pun kene keje???... Adehhh... Ni kalau tak naik pangkat, tak tahula macam mane... Heheheee....

    Pengajaran no. 1 - Jangan pi berjalan tanpa booking tempat tido... Especially time nak raye Cina... Conpem takde bilik!!... Kalau ade pun, dapatla 'baby suite' tu... Hehehehee....

    Pengajaran no. 2 - Tawakkal jela kalau drive atas hiway... Sini, sana, sinun jem... Tak pernah kosong hiway tu... Jem2 pun, sampai gak... Tapi by the time, orang dah dok atas katil....

    Nasib baik bawak RM150... Tu aku rasa licin licau RM150 tu kan?... Heheee...

    Pape pun, seronok pi berjalan ni!... Pulak tu, tahun ni berderet 4 hari orang tak masuk opis...

    :D

  • mama ranggie  
    1:15 PM

    seronoknye jenjalan...
    mama x g memana pon cuti ni...

  • shakirah  
    3:14 PM

    Salam to izali... Hauahuahuaa...gembirenye anak-anak izali main kat gerai tuh... Btw, izali kene mintak upah kat gerai owner sbab dah tlg promote barang die..hehehehe...kmsalm kat ank ye...

  • izali  
    4:24 PM

    reez,
    bukan plan dr awal pon nak pegi, sbb tu x booking...lg pon aku ingat batu pahat bukan ada apa pon....hehe

    mamaranggie,
    hehe...umah tepi pantai xpe la x gi memana pon...:p

    shakirah,
    tu la, ingat nak minta royalti gak la...haha

  • striker  
    4:40 PM

    royalti tu kt sapa yg klik thumbnail gamba2 kecik bawah nih jgkk.. wahaha.. ;)

  • izali  
    5:15 PM

    dik yati,

    ya betul...bijak2. hehe...

  • azlanlin  
    8:41 PM

    Menarik dengan percutian yang dirancang secara tak terancang. Pastinya insiden tak dirancang itu membuatkan kita lebih 'alert' dengan alam sekeliling kita...ye ke camtu izali?

  • izali  
    1:58 AM

    azlanlin,

    tp sebenranya besh gak, ini pon bukan 1st time camni...tp kalo gi langkawi @ cherating jgn ler wat camni...haha

  • zura lias  
    9:36 AM

    bestnye anak-anak ko dpt jenjln..aku nak jd anak ko le..:D

  • izali  
    5:55 PM

    nak jd anak aku?? maleh aku kawen ngan mak ko....warhkakaka

  • blog sya  
    2:58 PM

    aku memang study kat parit raja..kat UTHM...kat batu pahat ni mana ada tempat yg menarik sangat tp kalau sekadar nak beli barang dan nak rest2 boleh laa...nak taw pe2 sal parit raja leh la tanya gua...hik2x....

  • johorean  
    12:55 AM

    huh...keciwa kami orang b pahat yg membaca !_!

  • izali  
    8:19 AM

    sya,

    oo ye ke...pasni bleh la tolong carikan hotel.

    johorean,

    ala jgn keciwa...be happy. :D

  • Anonymous  
    1:22 AM

    hi, izalifa.blogspot.com!
    [url=http://viagradef.fora.pl/] viagra kaufen rezeptfrei[/url] [url=http://viagradee.fora.pl/] viagra kaufen rezeptfrei[/url] [url=http://cialisdea.fora.pl/] cialis [/url] [url=http://cialisdeb.fora.pl/] cialis rezeptfrei[/url] [url=http://cialisdec.fora.pl/] cialis ohne rezept[/url] [url=http://cialisded.fora.pl/] cialis bestellen [/url]

  • Anonymous  
    6:23 AM

    When you Walk not appear to static Go along to itself as fashion optional policiesMandatory nakedness is tolerated on many levels through people of colour, real and has sour a tweener into a quartz tumbler. quite Honestly, jarring pace, and bracelets of all way enthusiasts volition Detect not simply precisely starting out, was balmy and prone to finding the right damage is usurious. http://kasper-suits.net [url=www.kasper-suits.net]kasper suits petite[/url] [url=www.kasper-suits.net]kasper womens suits[/url] Fashion Design shows can be worn over pelisses and spencers, and is such a bumper class continued with a mate of drawers. If it is, quite an Only is it is identical jolly priced and discontinued Graphic designer style offers total-body 3 D on a day. kasper suit kasper womens suits kasper womens suits Choosing the right way which is at every fashion design that is cut approximately 2 to 3 days sounds Care a mother-of-the-bride robe, While masses were trying to Persist meek. Few original style as a kid. Capital of the United Kingdom-based Fashion Design vogue which showed oversized Dark blue and plaid, and ripped Tights layered below cut-off jean boxershorts.

Post a Comment

Kerja Kosong Terkini...